Sveriges bästa sjukhusmat

Enligt Nationella patientenkäten hade vi Sveriges bästa sjukhusmat 2014. Vi kan stolt berätta att resultat står fast även i senaste undersökningen.

Satsningen på Sveriges bästa sjukhusmat startade i slutet av 2012 och är ett riktigt gott exempel på de förbättringsarbeten som Landstinget i Kalmar län arbetar med varje dag.

Vi har gjort måltiden till en viktig del av vården och fått våra patienter att tycka det är trivsamt att äta på sjukhuset. För att lyckas med detta har vi utvecklat såväl tillagningen som serveringen av maten. För att det ska smaka bättre lagar vi mat från grunden med bra råvaror. Vi har vidareutbildat våra medarbetare på flera håll. Bland annat genom inspirationsdagar med kändiskocken Leif Mannerström och lokala gastronomiska guldkorn som Nobelkocken Niclas Wahlström och den ekologiska stjärnkocken Henrik Arkåsen.

För att bidra till en trevlig måltidsmiljö sköter måltidsvärdar serveringen på avdelningarna. En trivsam måltidsupplevelse gör att patienterna i större utsträckning vill äta den mat de behöver.

Vi väljer en grönare måltid för bättre hälsa och mindre klimatpåverkan. Vi har bland annat kött från svenska gårdar, miljömärkt fisk och ekologiska ägg från svenska frigående höns. Vi har flera andra ekologiska produkter och strävar efter att få in ännu fler.

I en insändare i Barometern OT (2014-10-21) beskrivs vår sjukhusmat på följande sätt: "Nu serveras det måltider i restaurangklass. Du bestämmer själv storleken på portionen och väljer själv bland flera fräscha tillbehör. Maten är smaklig med god kryddning och serveringen sker av trevliga och engagerade medarbetare. Detta medför att man som patient ser fram emot varje måltid. Ofta blir det ombackning och avfallshinken är nästan tom."