Möt Fredrik Erlingsson, sjuksköterska

Efter treårig teknisk linje på gymnasiet, värnplikt och några år på industri så bestämde sig Fredrik för att studera till sjuksköterska.

Redan två dagar efter examen var det dags för första arbetsdagen inom Landstinget i Kalmar län på Oskarshamns sjukhus.

– Jag är väldigt glad över att jag vågade ta steget, lämna tryggheten och utbilda mig till ett helt nytt yrke. Att idag ha ett arbete där jag får träffa och hjälpa människor ser jag som en stor förmån.

Ett yrke med ständig utveckling

Fredrik berättar att hans roll som sjuksköterska många gånger innebär att kunna ta ansvar och behålla fokus trots olika nivåer av arbetsbelastning. Han påpekar att det är ett yrke med ständig utveckling och att det är viktigt att kunna ta till sig ny kunskap som tillkommer.

– Jag ställs ofta inför nya utmaningar och mina arbetsuppgifter kan formas på många olika sätt beroende på vilken situation jag befinner mig i. Vissa saker i arbetet görs självklart på rutin, men det finns alltid patienter som behöver individuellt anpassad vård.

Att Fredrik är uppskattad bland både kollegor och patienter råder det ingen tvekan om. Han stannar gärna till och skojar eller byter några extra ord när han får möjlighet.

– Jag försöker ha en positiv inställning, vara social och peppa min omgivning med bra energi. Jag tror också att den egenskapen hjälper mig i mitt arbete. Utan gott bemötande och samarbetsförmåga blir det svårt att fungera i ett stort maskineri som sjukvården och i mötet med människor.

Vad tycker du om att arbeta i en stor organisation som landstinget?

– Landstinget innebär trygghet för mig. Här finns även en stor "vi-känsla", att vi tillsammans kan göra vården till den bästa. Landstinget ställer sig också positivt till utveckling av kunskap om så önskas, vilket jag tycker är en värdefull möjlighet.

Slutligen, vad tycker du är det bästa med att vara sjuksköterska?

– Flexibiliteten och spänningen i att aldrig kunna veta exakt hur arbetspasset kommer att se ut. Men såklart även den dagliga tacksamheten från patienter. Att får höra att man gör ett bra jobb är helt klart den bästa bekräftelsen man kan få. Det är också det som driver mig till att vilja fortsätta göra ett så bra jobb som möjligt!