Jakob Johansson

Möt Jacob Johansson, undersköterska och skötare

Jakob Johansson, 28 år från Västervik studerade media på gymnasiet och funderade på att bli journalist.

Redan då fanns kanske en nyfikenhet och ett intresse för att möta olika människor. På vägen ändrades siktet och han började läsa till undersköterska under tre terminer i Vimmerby. Idag arbetar han inom psykatrin, avdelning 21 och på psykakuten vid Västerviks sjukhus och tycker att just att mötet med olika slags människor är det roligaste i arbetet.

Fick jobb efter praktik

Först tänkte han sig jobba inom handikappsomsorgen men det var under praktiken, som undersköterska och skötare inom psykatrin på Västerviks sjukhus, som han kände att han hamnat rätt. Sedan 2008 har han haft både sommarvikariat och arbetat på timmar, men sedan 2010 blev han tillsvidareanställd och trivs jättebra.

Hur trivs du att arbeta på hemmaplan?
- Vi kollegor har högt i tak och hjälper och stöttar varandra vid behov. När jag började här var jag nästan yngst bland kollegorna, men nu är det mer uppblandat mellan generationerna. Att välja hemorten Västervik som arbetsort föll sig naturligt och kändes tryggt eftersom jag skaffade barn vid den här tiden. Inom Landstinget finns också goda möjligheter till utveckling vilket också känns bra.

Vad innebär ditt jobb?
Att vara ett stöd för människor som har det svårt i livet och som kanske tycker att det mesta känns nattsvart. Ett tillfälligt hopp för dem som kämpar med alltifrån olika psykiska diagnoser till kanske drogproblem. En stor del av min vardag går till att lyssna och hjälpa patienten men också träffa anhöriga och samordna kontakter med andra, som till exempel olika myndigheter.

Hur ska man vara och vari ligger utmaningen?
Det är viktigt att du är empatisk, närvarande och trygg i dig själv. Att få se hur en patient tar sig från botten och uppåt igen är väldigt stimulerande. Ingen dag är nämligen den andra lik och det gäller att kunna hantera allt oförutsett som sker. Det finns mycket förutfattade meningar om psykvården och det är lite tråkigt. Här gör dina insatser nämligen skillnad, det inger hopp och det finns mycket glädjeämnen och skratt också, avslutar Jacob.