Sofie Skånberg

Möt Sofie Skånberg, sjukgymnast

Sedan barnsben har idrott och hälsa varit ett stort intresse för nybrotjejen Sofie Skånberg. Därför kändes det som ett självklart val att jobba med människor och träning i det framtida yrkeslivet.

Efter studenten gick flytten till Stockholm och studier på Karolinska institutet. Tre år senare var Sofie färdigutbildad sjukgymnast och massör.

– När jag bara någon månad efter examen erbjöds jobb på hemmaplan så valde jag att ge det en chans. Idag jobbar jag som sjukgymnast på Medicinkliniken, Länssjukhuset i Kalmar.

Vad innebär ditt jobb?

– Mitt jobb innebär att jag får hjälpa människor med sin rehabilitering efter att de drabbats av sjukdom. Min roll som sjukgymnast är att ge patienterna den kunskap och de verktyg de behöver för att kunna få vardagen att fungera så bra som möjligt.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Jag börjar dagen med att sätta mig in i patientens situation med hjälp av journalerna och avstämning med personalen på avdelningen. Dagens viktigaste arbete kan sedan börja, vilket är att träffa patienterna och tillgodose de behov som finns för att dem ska kunna få en så bra rehabilitering som möjligt.

Vad är det roligaste i ditt arbete?

– Det finns så mycket glädje och tacksamhet hos patienterna för det arbete vi gör. Det är otroligt inspirerande att få jobba i team och att tillsammans med alla olika yrkeskategorier kunna uppnå positiva resultat.

Hur ska man vara för att passa in i din roll?

– Det är viktigt att ha tålamod och ha en positiv inställning, främst för att ge patienten kraft och tro på att de kommer att lyckas. Men det viktigaste är nog ändå att man vill jobba med människor, har förmågan att samarbeta och att alltid sätta patienten främst!