Folkfest när 1700 motionerade för Världens Barn

Nyhet 2015-09-21

En härlig stämning och glada miner i solskenet ramade in evenemanget under Världens Barnloppet, på Guldfågeln Arena i lördags.

Loppet för välgörenhet, där alla är vinnare, samarrangerades för andra året i rad mellan Högby IF, P4 Kalmar, Kalmar FF och Landstinget i Kalmar län. Totalt samlades 150 000 kr in till Världens Barn och i år märktes att fler barn anmält sig till loppet.

Calle Nilsson, Högby IF och en av arrangörerna var mer än nöjd med dagen:
- Det som är så roligt att se är att alla kan vara med. Det är många här som för första gången bär en nummerlapp. Det är stort! Det har varit en fantastiskt uppslutning.

Omkring 80 personer samlades i loungen innan loppet för att ladda upp med Ika Lönns inspirationsföreläsning "Håll Balansen", där Smålandsidrotten och landstinget gemensamt var värdar.

I landstingets tält bjöds det på hälsoinspiration och fruktsmoothie av hälsokoordinatörer, tobaksavvänjare, fysioterapeuter och hälsoinspiratörer från psykiatrin. Besökarna kunde även vinna cykelhjälmar om man till exempel rörde på sig i en tävling.

Marianne Olsson, fysioterapeut stod i landstingets tält och var en av de som inspirerade till fysisk aktivitet:
- Det är aldrig för sent att börja röra på sig! Det viktigaste att börja med är att minska stillasittandet. Små stunder av rörelse får stor betydelse för din hälsa.

KLT hade dagen till ära utrustat en buss med träningsredskap för "uppvärmning" och i vimlet kunde man även titta in i Folktandvårdens buss. På tre platser längs motionsbanan underhöll elever från Högalids folkhögskola med peppande musik till motionärerna.

Vid målgången inne på arenan både sprang, gick, rullade och skuttade det in motionärer i olika åldrar.

Monica Bengtsson, regionsamordnare för Världens Barn summerade:
- Det är en fantastisk insats vi har gjort tillsammans för Världens Barn! Att det är så många som tillsammans genomför detta, det är magiskt! Jag tror även att vi mår bra själsligt av detta, inte bara kroppsligt. Ett varmt, stort tack till alla som deltagit!

Från läktaren hejades Karin med rullator in i mål som sista kvinna. Hon hade aldrig någonsin tidigare deltagit i ett lopp eller gått så långt, berättade hon. Den sista biten lämnade Karin över rullatorn till landstingets två medarbetare och till sin assistent för att själv gå över mållinjen som en vinnare i Världens Barnloppet 2015.

Bakgrund
Världens Barnloppet är en del av landstingets Kom igång-satsning där aktiviteter genomförs innan och efter loppet i samarbete med livsstilsmottagningarna. I år har Västervik, Oskarshamn och Mönsterås kommuner besökts. Satsningen är en samverkan med flera andra aktörer som P4 Kalmar, Smålandsidrotten och det lokala föreningslivet. Både skolelever och seniorer deltar. Under hösten görs en särskild satsning mot seniorer "Kom igång och bli Sund Smart Stark Senior".

Mer om hälsa och livsstil på 1177.se