Tips och stöd för förbättrade levnadsvanor

Nyhet 2016-08-03

På landstingets livsstilsmottagningar och på webbplatsen 1177.se finns tips och stöd när du vill förbättra dina levnadsvanor.

Många brukar se hösten som en nystart, ett bra tillfälle att ändra på något när det gäller sin livsstil. Några vill sluta äta godis på vardagarna eller börja gå minst en halvtimme varje dag. Andra vill dra ner på alkoholdrickandet eller sluta röka.

- Det är bra att inte göra allt på en gång. Det är bättre att göra en liten förbättring som man kan hålla i över tid. Om man till exempel promenerar 30 minuter varje dag och inte äter mer än tidigare, kan man gå ner cirka ett halvt kilo per månad om man har det som mål, säger Anette Johnsson, en av landstingets hälsokoordinatörer.

Om du vill ändra din livsstil eller har funderingar och frågor kring dina levnadsvanor, kan du boka tid på landstingets livsstilsmottagningar, som finns på alla länets hälsocentraler. På livsstilsmottagningen arbetar en hälsokoordinatör, som kan hjälpa dig att förändra sånt som rör kost, stress, motion, alkohol och tobak.

På webbplatsen 1177.se kan du även på egen hand göra en handlingsplan som stöd för förändringen, en så kallad hälsoplan. Där finns även tips i form av träningsfilmer på olika nivåer.

- Filmerna är jättebra, de visar flera övningar som man kan göra hemma, till exempel med en PET-flaska som hantel. Eller så tränar man till hela filmen som blir ett komplett träningspass för hela kroppen. Man kan själv välja vem av filmens tre motionärer man vill följa beroende på om man vill ha lätt, medel eller tyngre nivå, säger Anette Johnsson.