Tillsammans för Världens Barn och människor på flykt

Nyhet 2015-09-15

För andra året arrangerar P4 Kalmar, Landstinget i Kalmar län, Högby IF och Kalmar FF loppet för alla - Världens Barnloppet den 19 september.

Anmälningsavgiften går oavkortat går till Radiohjälpens Världens Barn-insamling som är mer aktuell än någonsin just nu, med tanke på den akuta flyktingsituationen.

- Det känns i allra högsta grad angeläget att vi tillsammans med andra starka aktörer återigen samarbetar kring loppet. Den här folkfesten är tänkt som en del i satsningen att inspirera länets invånare till mer vardagsmotion, bidrar samtidigt till länets insamling för Världens Barn. Vi vill samverka med andra för att stärka de hälsofrämjande insatserna, säger Krister Björkegren, landstingsdirektör vid Landstinget i Kalmar län.

Förra året samlades hela 180 000 kronor in i samband med loppet vid Guldfågeln Arena i Kalmar. Insamlingen till Världens Barn är ett sätt att arbeta för en bättre omvärld – både för de barn som nu tvingas fly från Syrien och andra länder – och för de barn som inte kan fly sin situation.

Alla anmälda till loppet åker fritt med KLT till och från Guldfågeln Arena. Under evenemanget erbjuds inspirationsföreläsning "Håll balansen"- om den egna hälsokompetensen, mässmingel, parkour med Free Motion Parkour Klubb, gemensam uppvärmning, musikunderhållning och enklare förtäring. Man kan byta om och duscha på plats. Under lördagskvällen anordnar även P4 Kalmar en insamlingsgala "En kväll för Världens Barn" i Kalmarsalen med lokala artister.

- Vi märker av ett stort engagemang på olika håll och där är loppet-dagen en viktig kraftsamling. Vi arbetar nu både med den akuta situationen och det långsiktiga förebyggande arbetet. Både med de barn som lyfts i media och de barn vars situation vi inte får höra, säger Monica Bengtsson, regionsamordnare för Världens barn-insamlingen i Kalmar län.

Bakgrund Världens Barnloppet
Premiärupplagan av Världens Barnloppet - där alla kan vara med, blev en riktig folkfest i fjol. Totalt kom 1800 deltagare från hela Kalmar län till Guldfågeln Arena. Både innan och efter loppet uppmärksammas invånarna i Kalmar län på vikten av enkel vardagsmotion, genom olika kom igång-aktiviteter runtom i länet och särskilda insatser har gjorts för såväl skolelever som seniorer. Satsningen är en samverkan med flera andra aktörer som P4 Kalmar, Smålandsidrotten, Högby IF, Kalmar FF och Friskis & Svettis.

Mer om Riksinsamlingen Världens barn finns att läsa på: https://start.varldensbarn.se/