Måltidsvärdar och nylagat ska höja matupplevelsen

Nyhet 2014-02-03

Från måndagen den 3 februari serverar måltidsvärdar nylagad mat till patienterna på Länssjukhuset i Kalmar.

Från att tidigare ha kylts ner och brickdukats portionsvis, serveras nu sjukhusmaten nylagad på länssjukhusets avdelningar. Måltidsvärdar serverar maten för att bidra till en trevlig måltidsmiljö, som ska öka aptiten och välbefinnandet hos patienterna.

- Det ska kännas trivsamt att äta på sjukhuset. Och genom att höja måltidsupplevelsen hoppas vi att patienterna i större utsträckning kommer att vilja äta den mat de behöver, säger landstingets kostchef, Åsa Andersson.

Fler rätter att välja på

Införandet av måltidsvärdar är en del i landstingets satsning på Sveriges bästa sjukhusmat. Måltidsvärdarna tar hand om beställning, dukning, servering och diskning för frukost, mellanmål, lunch och middag.

- Med måltidsvärdarna på plats kommer patienterna att ha en personlig kontakt och kunna påverka sin måltid i större utsträckning. De kommer att ha fler rätter att välja på och själva kunna bestämma hur mycket av måltidens olika delar de vill ha, säger Åsa Andersson.

Från måndagen den 3 mars kommer även patienterna på Oskarshamns sjukhus och Västerviks sjukhus att bli serverade av måltidsvärdar.