Många rörde på sig för Världens Barn

Nyhet 2016-10-10

Många barn rörde på sig i årets Världens barnlopp, där intäkterna går till Radiohjälpens insamling för just Världens Barn.

Trots att regnmolnen drog in över arenan rörde hela 1 262 personer, varav cirka 380 barn, från Kalmar län på sig tillsammans. Detta bidrog både till vardagsmotion och 105 000 kronor till Världens Barn.

Det som kännetecknar Världens barnloppet är att det är ett lopp för alla och där alla deltar på sina egna villkor. Alla är vinnare den här dagen och det var många glada miner och mycket härlig stämning runt hela evenemnaget och motionsfesten. Barn, familjer, seniorer, vänner, kollegor joggade, rullade eller gick banan på 4,5 km och hejades fram ända in i mål.

Landstingets medarbetare fanns på plats för att inspirera till ett friskare liv både via tips och råd om hälsa på 1177.se men också från medarbetarna vid länets  livsstilsmottagningar och från länets fysioterapeuter. HLR-instruktörerna Nina och Therese visade hur hjärt-lung-räddning går till. På plats fanns också Blodgivningscentralen, Folktandvården, Ambulansen och KLT.

Dagen inleddes med en "Energikick" genom inspiratören Jim Thuresson, idrottslärare och före detta förbundskapten i basket. Smålandsidrotten och Landstinget i Kalmar län bjöd gemensamt in till föreläsningen inne på arenan, där Jim berättade om mentala bilder, goda vanor och hur vi bygger självförtroende.

- Glädje är den största inspirationskällan i livet, säger han. Rör vi på oss mår vi bättre och hittar lättare glädjen i livet. Inom idrotten handlar det om att bygga en miljö där alla trivs, där man ger mycket beröm och där alla känner sig hemma. Då skapar vi en plats man gärna kommer tillbaka till.

Jim Thuresson menar att tröskeln för att börja röra på sig egentligen är ganska låg.

-Om vi går ut och promenerar en timme gör vi mer än de som sitter och ser på TV! Och när vi börjar röra på oss är det svårt att sluta eftersom det får oss att må så mycket bättre. Vi får mer matlust och sover bättre och det ger oss mycket mer energi i livet.

Under de två tidigare åren har totalt 3 500 människor startat i motionsloppet. Nu kan alltså ytterligare nästan 1 300 personer läggas till statistiken.

Årets lopp utgick traditionsenligt från Guldfågeln Arena i Kalmar, där både start och målgång äger rum. Arrangör är P4 Kalmar Sveriges Radio – tillsammans med Landstinget i Kalmar län, Kalmar FF och Högby IF. Smålandsidrotten och Friskis & Svettis är några av årets samarbetspartners.

Lyssna - så här var Världens Barnloppet

Tack till alla som var där och bidrog!