Nybakat till patienter och restaurang i Kalmar

Nyhet 2015-08-14

Alla inneliggande patienter på Länssjukhuset i Kalmar får nu nybakat bröd, som kommer direkt från ugnarna i sjukhusets eget produktionskök.

I köket finns sedan tidigare flera medarbetare som är utbildade och erfarna bagare. Genom att till stor del använda den kompetens som redan finns kan köket därmed erbjuda nybakat bröd några dagar i veckan utan att utöka verksamheten.

Patienterna erbjuds ljus surdegslimpa och fikabröd, som bakas i köket utan tillsatser och konserveringsmedel.

- Vi hoppas att detta ska höja måltidsupplevelsen samtidigt som vi får möjlighet att baka mer efter det behov som finns. Och eftersom vi inte kommer att behöva köpa in lika mycket mat- och fikabröd, bör vi även spara ekonomiskt på det, säger Therese Sjöqvist, 1:a linjens chef för produktionsköket.

Till gästerna i Restaurang Träffpunkten bakar köket det italienska matbrödet focaccia, samt ljusa surdegslimpor. Och för att begränsa användandet av portionsmargarin och engångsmaterial, serveras det istället vispat smör i skålar.

- Vi vispar det för att lättare kunna smaksätta och i vispat smör kommer smaken fram bättre. Dessutom används inte lika mycket smör, berättar Therese Sjöqvist, som jobbar vidare för att köket så gott det går ska bli mer självförsörjande på sikt.

Sedan tidigare bakas matbrödet till restaurangen på Västerviks sjukhus på plats. Under hösten 2015 är det planerat att köket på Oskarshamns sjukhus ska börja baka både till patienter och restauranggäster.