Rekordmånga testar sig för klamydia via 1177.se

Nyhet 2016-09-20

I augusti gjordes 310 beställningar av klamydia-hemtest via 1177.se. Det är fler beställningar än vad som gjorts någon tidigare månad.

Tjänsten är igång sedan 2011 och står idag för drygt en femtedel av alla klamydiatest som genomförs i Kalmar län.

Långt fler unga män nås via nätet än de som kommer till en mottagning för att testa sig. Mörkertalet för de som bär på smittan är stor och allra mest när det gäller män.

– Kalmar län uppvisar ungefär samma resultat som andra län av liknande storlek och befolkningssammansättning. Antalet som testar sig ökar och inte minst klamydia hemtest via 1177.se har haft betydelse här. I vissa fall kan testet numera också upptäcka gonorrésmitta berättar Ann-Christine Sjölund, smittskyddssjuksköterska i landstinget.

– Det är oerhört viktigt att testa sig om man utsatt sig själv för risken att bli smittad. Infektionen är mycket smittsam och ger ofta inga symptom men kan ge långtgående konsekvenser om den inte behandlas. Dessutom är det viktigt att begränsa smittan så att inte fler smittas.

Snabbt och kostnadsfritt att beställa test

Klamydiatestet beställs på 1177.se och man får sitt test hemskickat till sin folkbokföringsadress i ett anonymt kuvert. Det innehåller förutom provtagningskit och en instruktion hur man ska ta provet, också ett vadderat förfrankerat kuvert där provet skickas tillbaka till Mikrobiologen på Länssjukhuset i Kalmar.

På laboratoriet analyseras testet och svaras ut via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Den som testat sig loggar in på 1177.se för att läsa provsvaret. Visar analysen att man har klamydia eller gonorré guidas man i första hand till ungdomsmottagning eller STI-mottagning för behandling.

Test går att beställa till annan adress

Bland de som testar sig via nätet eller mottagning är merparten unga, drygt 60 procent är yngre än 25 år.

– Många som beställer test är i gymnasie- eller i högskoleålder. Vill man att testet ska skickas någon annanstans än till folkbokföringsadressen så fyller den som beställer i c/o-adressen inne i 1177 Vårdguidens e-tjänster. Men man måste vara noga att skriva efternamn på den person som bor där i vanliga fall. I flera fall har det saknats och då delar inte posten ut kuvertet och den som beställt får inte sitt test, berättar Helena Larsson på Mikrobiologen.

Fler måste testa sig

Eftersom det är många som bär på klamydiasmitta utan att veta om det och kanske inte heller vill eller tar sig tid att besöka en mottagning så är e-tjänsten ett smidigt sätt att testas sig. Vanligast har den person som beställer via 1177.se första gången fått tips om tjänsten av en kompis.

– Det är viktigt att man tar hand om sig, vet hur man skyddar sig på bästa sätt och testar sig om har haft oskyddat sex. Går man med en klamydiasmitta utan veta om det kan det i vissa fall leda till inflammation i äggledare eller bitestiklar vilket kan försvåra möjligheten att få barn. Min förhoppning är att fler hittar möjligheterna som finns att testa sig, så att testerna fortsätter att öka, vilket är ett led i att minska smittspridningen avslutar Ann-Christine Sjölund.