Tobaksfri vecka en del i tobaksfri satsning

Nyhet 2014-11-17

Idag startar Tobaksfria veckan. För landstinget innebär varje vecka ett arbete för ett hälsosammare och tobaksfritt Kalmar län.

Landstinget erbjuder redan idag flera alternativ för den som vill bli av med sitt tobaksbegär. Det finns bland annat en sluta röka-linje som man kan ringa, appar "Fimpaaa!" och "Rökfri" som man kan ladda ned, samt flera tobaksavvänjare som man kan vända sig till på länets hälsocentraler.

Under Tobaksfria veckan kan du mellan klockan 11-14 träffa tobaksavvänjare i entrén på Oskarshamns sjukhus onsdagen den 19 november och i entrén på Länssjukhuset i Kalmar torsdagen den 20 november.

Respektera rökfria sjukhusområden

Till Tobaksfria veckan har landstinget förbättrat skyltningen på länssjukhuset, så att det är enklare att förstå att man befinner sig på ett rökfritt område när man kommer till Länssjukhuset i Kalmar.

Alla länets sjukhusområden är sedan flera år tillbaka rökfria. Målet är att få fler att respektera detta, så att patienter, besökare och medarbetare inte ska behöva utsättas för tobaksrök när de går in och ut från sjukhuset eller sitter och vilar vid entréerna. De nya anslagen visar att det är rökfritt för att sjukhusets medarbetare bryr sig om alla medborgares hälsa. De hänvisar även tydligt till särskilda rökpaviljonger där rökare istället kan känna sig välkomna och få flera tips på var de kan få hjälp om de vill bli av med sitt begär.

Tobaksfri Duo

För att förebygga tobaksbruk bland ungdomar på högstadiet, driver Folktandvården det framgångsrika tobaksförebyggande arbetet Tobaksfri Duo i samarbete med länets skolor och kommuner. I samband med Tobaksfria veckan får alla Tobaksfri Duo-medlemmar på högstadiet en present som uppmuntran och stöd i deras val att avstå från tobak under högstadietiden.