Tobaksfria veckan – en del i satsningen för ett tobaksfritt län

Nyhet 2015-11-16

Idag startar "Tobaksfria veckan". För landstinget innebär varje vecka ett arbete för ett hälsosammare och tobaksfritt län.

Landstinget har satt målet att arbeta för ett tobaksfritt län 2025. Nyligen antogs en strategi för att nå dit. Bland annat har landstinget anslutit sig till Tobacco Endgame - ett opinionsbildningsprojekt som har som huvudmål att minska rökningen till fem procent 2025.

Idag erbjuds flera alternativ för den som vill bli av med sitt tobaksbegär:

  • Det finns appar "Fimpaaa!" och "Rökfri" som man kostnadsfritt kan ladda ned på sin mobiltelefon.
  • Få stöd genom en tobaksavvänjare som kan kontaktas via den lokala hälsocentralen.
  • Man kan ringa Sluta Röka-Linjen för att få kostnadsfritt stöd.

Både innan, under och efter Tobaksfria veckan pågår olika Kom igång-aktiviteter i länet där bland annat landstingets tobaksavvänjare berättar om vinsterna med att vara tobaksfri, hur man kan komma igång och få stöd. Det ges möjlighet att träffa tobaksavvänjare och få mer information på din lokala hälsocentral och vid sjukhusen, på en del bibliotek, skolor och köpcenter:

Oskarshamn: Sjukhusets entré 18 november kl. 11-14
Kalmar: Stadsbiblioteket 18 november kl. 9-12, Giraffens köpcenter 19 november kl.12.30-16
Västervik: Sjukhusets entré 20 november kl. 11-14, Gymnasieskolorna 24 november kl. 14-15

Tobaksförebyggande arbete och Tobaksfri Duo

För att förebygga tobaksbruk bland ungdomar, driver Folktandvården i Kalmar län det framgångsrika tobaksförebyggande arbetet Tobaksfri Duo i samarbete med länets skolor och kommuner. I samband med Tobaksfria veckan finns Folktandvården på länets alla högstadieskolor. Det anordnas tävlingar där eleverna kan vinna cyklar och de elever som ännu inte är medlemmar får möjlighet att skriva kontrakt. Arbetet med Tobaksfri Duo kommer att utökas och även utvecklas till gymnasiet. Målet är att samtliga elever som slutar årskurs 9 ska vara tobaksfria.

Respektera rökfria sjukhusområden

Alla länets sjukhusområden är sedan flera år tillbaka rökfria. Målet är att få fler att respektera detta, så att patienter, besökare och medarbetare inte ska behöva utsättas för tobaksrök när de går in och ut från sjukhuset eller sitter och vilar vid entréerna. På länssjukhuset finns anslag som visar att det är rökfritt och som hänvisar tydligt till särskilda rökpaviljonger.

Mer om landstingets Kom igång-satsning

Mer om att sluta röka på 1177.se