Vimmerby gymnasium först ut att testa #tobaksfriutmaning

Nyhet 2016-08-23

Stämningen på Vimmerby gymnasium var god när Folktandvården i Kalmar län på tisdagen lanserade nya metoden Tobaksfri Utmaning.

Metoden är en del i landstingets satsning "Tobaksfritt län 2025" och fokuserar på hälsa och tobaksfrihet hos gymnasieelever.

- Vimmerby gymnasium är först ut att testa metoden. Målet är att få så många elever som möjligt ska anta utmaningen och tacka ja till tobaksfrihet, säger Marie Tigerryd, folkhälsoutvecklare och projektledare för Tobaksfri Utmaning.

Förutom att fånga upp eleverna i skolans cafeteria föreläste folktandvårdens Johanna Smajic, tandhygienist och Vimmerbys kontaktperson, för eleverna om fördelarna med att välja tobaksfrihet. Årskursvis fokuserar hon på olika budskap, anpassade för varje målgrupp.

- Det känns roligt att vi lanserar en metod som fokuserar på smarta val och hälsa. Det "gamla vanliga" tobakssnacket har de redan hört, de vet att det är farlig. Eleverna behöver nya vinklar och jag tycker de känns sugna på att anta Tobaksfri Utmaning, säger Johanna.

Vimmerby är först ut i piloten och under hösten planeras metoden införas även i Gamleby och Västervik.