Fokus hållbarhet i våra restauranger

Nyhet 2017-03-27

Denna vecka uppmärksammar vi klimatfrågan kopplat till vad vi serverar och äter i våra sjukhusrestauranger under temat Hållbar Mat.

Det kanske inte är en nyhet att det uppstår gaser som metan och lustgas i vårt lantbruk. Men visste du att de är 25 och 300 gånger värre växthusgaser än koldioxid? Livsmedelsproduktionen i sig självt står för 20-25 % av vår klimatpåverkan i Sverige. Bara det är en god anledning att tänka till hur vi planerar och lagar vår mat.

Inom Landstinget arbetar vi med frågor om hur den mat vi serverar påverkar vår miljö med flera initiativ som följd. De höga kraven på upphandlade råvaror, matsedelsplanering och Glada kvarten för minskat svinn är några exempel, men vi kan bli ännu bättre och göra ännu mer. Därför kommer vi under en vecka ge klimatfrågan extra fokus. Vi kommer servera mer rotfrukter och baljväxter, mindre nötkött och mer MSC-märkt fisk. Och precis som vanligt har vi vegetariskt på menyn.

Så under denna temavecka är maten vi serverar lite klimatsmartare än vanligt och minst lika god.