Direkttåg Oskarshamn-Linköping

Pressmeddelande 2014-11-20

Söndagen den 14 december är det dags för tidtabellsskifte med flera nyheter i länets kollektivtrafik.

En av de större är att Oskarshamn får direkttåg med Kustpilen till Linköping.

I södra länet är den största nyheten att en ny tågstation i Smedby öppnas där pendeltrafiken med Krösatåget mellan Kalmar-Nybro-Emmaboda kommer att stanna. Invigningen den 14 december sker med lucia och stationsmingel.

Det sker även förändringar i Öresundstågs- och Krösatågstrafiken. Tåg från Köpenhamn till Kalmar som idag har ankomst 00.40 kommer endast att gå till Växjö. Det innebär att sista tåg från Köpenhamn anländer till Kalmar 22.59. Däremot blir det ytterligare ett tåg i vardera riktningen till Köpenhamn vardagar.

- Från och med 14 december har vi ett tåg i timmen från Kalmar mot Alvesta/Köpenhamn. Vi utökar också med ett Krösatåg i vardera riktningen mellan Kalmar och Emmaboda, säger Katharina Seijsing.

I samband med den nya tidtabellen har samtliga linjer, både buss och tåg setts över. I en del fall blir det fler turer, i andra fall dras turer in då det är väldigt få resande på dem också enstaka linjer försvinner helt. Förändringarna i trafiken sker i enlighet med det beslutade trafikförsörjningsprogrammet

- Det är helt enkelt inte försvarbart, varken miljömässigt eller ekonomiskt, att köra linjelagda turer med stora bussar många gånger helt utan passagerare, säger trafikdirektör Karl-Johan Bodell.

I den typ av trafik där det är lågt resande är närtrafiken ett alternativ. Mindre bussar används och kör de resenärer som förbeställt en resa. Visar det sig att många anlitar närtrafiken tas hänsyn till detta vid nästa översyn av tidtabellen och linjelagd trafik kan återkomma.

I samband med tabellskiftet väljer Kalmar Länstrafik också att sluta trycka de stora tidtabellerna. Däremot kommer de små i fickformat även i fortsättningen att finnas kvar. Kunden kan även få sin tidtabell hemskickad av KLT:s kundtjänst samt söka sin resa i Reseplaneraren och i mobilappen.

- Efterfrågan på tidtabellen har blivit allt mindre är från år. Och trots att vi minskat upplagan får vi varje år kasta en hel del. Vårt beslut handlar inte bara om ekonomi utan lika mycket om miljön, säger trafik- och planeringschef Katharina Seijsing.

Mer information

Karl-Johan Bodell, trafikdirektör
010-21 21 100

Katharina Seijsing, trafik- och planeringschef
010-21 21 130