Elbuss testas i Kalmar och södra länet

Pressmeddelande 2014-12-12

Den 12-20 december kan de som reser med buss i Kalmar län komma att få åka med en elbuss.

Som en av åtta kommuner deltar Kalmar och Kalmar Länstrafik i ett projekt som Green Charge Sydost och Miljöfordon Syd genomför med målet att öka antalet elfordon i sydöstra Sverige.

I länet kommer dels Kalmarborna att få möjlighet att testa bussen gratis då den kör hoppa-på-hoppa-av-turer i de centrala delarna 13 och 20 december, dels kommer den övriga dagar att gå som förstärkningsbuss i Kalmars stadstrafik och i regiontrafik mot närliggande orter som Mönsterås, Nybro, Torsås och på Öland.

Syftet med elbussens rundresa genom Sverige är att testa elens kapacitet som drivmedel i verkliga miljöer. Bland annat utvärderas laddning, räckvidd och hur den fungerar i svenska vinterförhållanden. Lokala busschaufförer, entreprenörer och KLT kommer också få vara en del av projektet och säga sitt.

Elbussen som har 32 sittplatser kan rulla 30 mil per laddning. Varje laddning tar omkring sex timmar och sker genom vanlig industrikontakt.

Landstingets mål är att kollektivtrafiken i länet ska vara fossilbränslefri till 2020. Testet med elbussen ska se som en del i detta arbete.

Mer information

Mats Reimbertsson, trafikplanerare, Kalmar Länstrafik
010-21 21 132

Mikael Kalin, infrastrukturstrateg, Kalmar kommun
072-578 03 46