Färre kvinnor röker under graviditeten

Pressmeddelande 2013-05-27

Allt färre gravida kvinnor i Kalmar län röker i dag. 1992 rökte nästan var fjärde gravid kvinna, 2010 var siffran nere i ungefär nio procent.

När den tobaksfria dagen uppmärksammas den 31 maj lägger Landstinget i Kalmar län i år fokus på ungdomar och framför allt de unga kvinnorna, som inom några år kan stå inför sin första graviditet. För även om andelen rökare bland gravida kvinnor sjunkit rejält finns fortfarande mycket jobb att göra.

– Att röka eller snusa under graviditeten medför stora risker. Plötslig spädbarnsdöd, komplikationer vid förlossning och att barnet föds med en lägre vikt är några möjliga risker, säger Maria Rundgren, folkhälsoutvecklare.

Även om man är en bit in i sin graviditet är det aldrig för sent att sluta röka och det finns fortfarande goda chanser att bli kvitt sitt beroende.

– Jag har rökt sen jag var 14 år, i ungefär tio år, och nu äntligen har jag slutat. Anledningen var för mitt barns skull och att jag själv inte mådde bra. Jag hade ofta huvudvärk och kände mig illamående, nu mår jag mycket bättre. Hade jag inte blivit gravid, hade jag förmodligen inte slutat röka, berättar Ida Fransson, nybliven mamma.

Inom Landstinget i Kalmar län finns det över 100 tobaksavvänjare och det finns minst en på varje hälsocentral.

– Det bästa med att arbeta som tobaksavvänjare är att man får vara med vid ett avgörande steg för en persons hälsa. De flesta som kommer till oss är redan motiverade att sluta eftersom de vet att de själva kommer må bättre samtidigt som deras omgivning påverkas positivt. Föräldrar som slutar känner sig stolta och blir förebilder för sina barn. När man kommer i kontakt med vårdpersonal är det viktigt att vi på landstinget lyfter ämnet och frågar om personens tobaksvanor, säger Anette Johnsson, tobaksavvänjare på Kvarnholmens hälsocentral.

Även om framsteg gjorts och siffror förbättrats kommer arbetet fortsätta för att minska tobaksanvändandet, bland främst ungdomar och gravida kvinnor.

Mer information

Maria Rundgren, folkhälsoutvecklare
0706-82 90 01

Anette Johnsson, tobaksavvänjare, Kvarnholmens HC 
0480-819 61

Ida Fransson, nybliven mamma, Hultsfred
0704-09 45 57