Fyra nomineringar till Guldskalpellen

Pressmeddelande 2013-03-13

Fyra verksamheter inom Landstinget i Kalmar har nominerats till Guldskalpellen 2013.

Guldskalpellen är tidningen Dagens Medicins pris till årets förnyare i sjukvården. Det som belönas är personer och verksamheter som har tagit initiativ till och genomfört förändringar som kan inspirera till ökad kvalitet i sjukvården, till nytta för både anställda och patienter.

Totalt har 77 nomineringar kommit in till årets pris där pristagaren offentliggörs i april. Från landstinget rör det sig om fyra verksamheter:

  • Oskarshamns sjukhus. Som under sjukhuschef Bibi Hidén visat hur man kan vända en organisation genom att arbeta konsekvent och ihärdigt med kvalitetsfrågor och patientsäkerhet. Oskarshamns sjukhus har utsetts till landets bästa mindre sjukhus 2012.
  • Obesitaskirurgin vid kirurgkliniken vid Länssjukhuset i Kalmar. Ökad efterfrågan på överviktskirurgi har lett till att ett obesitasteam bildats. Fler operationer kan nu genomföras, vilket lett till en ekonomisk besparing, bättre sjukvård och större arbetsglädje.
  • Surfplattor till cancersjuka. Vid onkologiska kliniken och strålningsfysik på Länssjukhuset i Kalmar har bröstcancerpatienter som ska genomgå strålbehandling fått låna surfplattor med information om sjukdomen, behandlingen och kliniken som gjort dem mer insatta.
  • Asylsjukvården vid Borgholms hälsocentral. Tack vara medarbetarnas vilja och ett smart tänk har hälsocentralen klarat utmaningen att ombesörja sjukvård inte bara för 9 500 kommuninvånare utan också 1 000 asylsökande. Bland annat har en filialmottagning öppnats vid flyktinganläggningen.

Priset består av ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor, ett vackert hedersdiplom och en gyllene pokal som delas ut vid en officiell ceremoni hemma hos pristagarna. Förra året delade socialminister Göran Hägglund ut priset för tredje året i rad. Vinnare var kampanjen Ta med en vän, som lyckats få fler kvinnor att komma till cellprovskontroll i de socialt utsatta områdena i nordöstra Göteborg.