”Ligg lugnt” under semesterresan

Pressmeddelande 2015-06-11

Förra året drabbades nästan 38 000 svenskar av hiv, gonorré och klamydia, många under sin semesterresa. Rådet inför sommaren är därför ”Ligg lugnt”.

Den 15 juni startar en omfattande informationskampanj på flygplatser runt om i södra Sverige. Syftet är att öka medvetenheten hos 20-30-åringar som under sommaren ska resa utomlands och sätta fokus på de ökade riskerna att drabbas av könssjukdomar under semestern. Bakom initiativet står Adlongruppen, ett nätverk av åtta landsting och regioner (Örebro, Östergötland, Sörmland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Halland) som arbetar med sexuell hälsa, hiv och STI, på uppdrag av Folkhälsomyndigheten.

Förra året drabbades nästan 38 000 svenskar av hiv, gonorré och klamydia, många under sin semesterresa på sommaren då de tänjer på gränserna och därmed utsätter sig för större risker. 20-30-åringar är särskilt utsatta i den gruppen. Därför går nu Adlongruppen ut i initiativet "Ligg lugnt" riktat mot åldersgruppen. Kampanjens syfte är att få fler att förstå att det bästa sättet att skydda sig mot STI är att själv ta ansvar för sin hälsa, skydda sig med kondom samt att testa sig om de är oroliga.

"Det är inte här du får hiv. Det är efter beachpartyt på Mallorca."

Det är exempel på ett av budskapen som kommer att synas i avgångshallar på flygplatserna. Kampanjens starka och personliga uttryck vill skapa uppmärksamhet på ett sätt som människor inte kommer att kunna värja sig mot. Men tanken är inte att lämna människor i ovisshet, utan att alltid erbjuda en lösning i form av kondomer eller hänvisningar till platser, via 1177.se, där de kan hitta mottagningar där det går att testa sig om de är oroliga.

- Vi arbetar för att sex ska vara någonting positivt. Under sommarens semesterresor kommer människor att vilja ha sex, det ska vi inte ändra på. Men vi vill få dem att skydda sig och testa sig om de är oroliga. Många blev ju smittade av en könssjukdom förra året, så information behövs, säger Lena Brissman, lokal t.f. samordnare.

Mer information

Lena Brissman, lokal t f samordnare 0480-817 21

www.1177.se