Mönsterås hälsocentral nominerad till GötaPriset

Pressmeddelande 2013-03-21

Mönsterås hälsocentral har nominerats till GötaPriset 2013 för sitt akutteam i primärvården.

Bland 241 insända bidrag har 49 nominerats till priset som delas ut i november i samband med Kvalitetsmässan i Göteborg. Ett av dessa nominerade bidrag är "Akutteam - Mönsteråsmodellen".

2011 införde hälsocentralen akutteam för att bättre kunna ta hand om akuta patienter och i förlängningen ge en bättre tillgänglighet för samtliga patienter och en bättre arbetsmiljö.

När en patient ringer till Mönsterås hälsocentral får man prata med en sjuksköterska. Om sköterskan bedömer att patienten behöver komma samma dag bokas han/hon in hos akutteamet, som består av akutsköterska, läkare, undersköterska och läkarsekreterare. Patienten får träffa akutsköterskan som gör en bedömning av patientens besvär. Vid behov tas prover hos undersköterskan. Därefter kan antingen akutsköterskan eller läkaren behandla patientens besvär. Läkarsekreteraren handlägger dokumentationen när en patient är i behov av transport vidare till sjukhus. Arbetssättet ger mer tid för dagens akutläkare att bedöma och behandla fler patienter.

Sammanfattningsvis är patienterna mycket nöjda. Tillgängligheten har förbättrats både för akuta och icke akuta patienter. Många patienters akuta besvär kan många gånger behandlas av akutsköterskan.

Fakta/GötaPriset

GötaPriset 2013 delas ut På Kvalitetsmässan den 19-21 november på Svenska Mässan i Göteborg. Kvalitetsmässan är Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling.

GötaPriset har sedan 1989 delats ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentligt sektor. Förutom äran belönas det vinnande projektet med en prischeck på 150 000 kronor.

Bakom GötaPriset står Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Landsting, Svenskt Näringsliv, Institutet för Kvalitetsutveckling – SIQ, Innovationsrådet, Ledarna, Länsstyrelsen i Västra Götaland och Svenska ESF-rådet.

Mer information

Maria A Hilberth, verksamhetschef, Mönsterås hälsocentral
070-644 92 28