Ny stadstrafik i Västervik och Oskarshamn

Pressmeddelande 2013-11-20

Den 15 december lanseras en ny stadstrafik i Västervik och Oskarshamn, med nya busslinjer och utökad trafik.

– Efter Kalmar är det nu Västerviks och Oskarshamns tur att få en modernare stadstrafik som bättre motsvarar de resandemönster som finns idag. Att bygga ut stadstrafiken i våra största tätorter i länet är ett fortsatt steg i satsningen på kollektivtrafiken i regionen, säger trafikdirektör Karl-Johan Bodell.

I Västervik blir det nya sträckningar på alla busslinjer. Tidigare linjer 1, 2 och 8 slås ihop till en helt ny linje 1. Linje 1 kommer att trafikera Gertrudsvik–Resecentrum–Örbäcken med en turfrekvens av en avgång per halvtimme. Linje 2 blir också helt ny och kör Piperskärr/Gränsö–Resecentrum–Kvännaren–Ljungheden med turfrekvens av en gång i timmen.

- En önskan våra kunder länge haft är mer trafik till handelsområdet Ljungheden vilket nu blir möjligt. Vårt mål är alltid fler och nöjdare kunder och vi ser nu att Kalmars nya stadstrafik har ökat resandet och vi hoppas det även ska ske här, säger Karl-Johan Bodell.

Den nya stadstrafiken i Västervik innebär också en ökad turtäthet på flera linjer, längre "öppettider" för all busstrafik samt förenklade tidtabeller med avgångar samma klockslag varje timme.

Stadstrafiken i Västervik kommer nu också att gå på biogas som drivmedel. Den är lokalt producerad och levereras från Västerviks kommunala biogasbolag.

I Oskarshamn lanseras en ny busslinje 703, som körs med täta och snabba turer till Saltvik och Vallmon via Resecentrum och stationen upp till en gång i timmen. Det sker också förändringar i regiontrafiken där linje 160 Kalmar–Oskarshamn–Västervik och Expressbuss 161 Kalmar-Oskarshamn får utökade turer både vardagar och helger, samt en kortare restid då de inte kör via Påskallavik mer. Dock trafikeras Påskallavik E22. Som ersättning för detta lanseras en ny linje 169 som trafikerar Oskarshamn–Påskallavik–Emsfors.

- Fler förändringar och förbättringar i Oskarshamns stadstrafik kommer när vi fått besked var den nya stationen kommer att byggas, säger Karl-Johan Bodell.

På KLT:s kampanjsajt  finns information om alla förändringar. Det finns också möjlighet att skicka e-post med frågor om den nya stadstrafiken.

Mer information

Karl-Johan Bodell, trafikdirektör
010-21 21 100

www.klt.se/nyastadstrafiken