Tätare turer till Mörbylånga

Pressmeddelande 2015-12-09

Söndagen den 13 december är det dags för tidtabellsskifte med flera nyheter i länets kollektivtrafik.

En av de större förändringarna i samband med tidtabellsskiftet är stråkutbyggnaden på södra Öland. Nu införs fler och rakare turer mellan Kalmar och Mörbylånga med linje 105.

- I sex-sju år har vi successivt förändrat och byggt ut busstrafiken i länet med syfte att köra tätare och snabbare längs de största trafikstråken. Nu är det Ölands tur. Resultaten av satsningen har varit mycket positiva, aldrig har så många kollektivtrafikresor gjorts som nu, säger Karl-Johan Bodell, trafikdirektör på Kalmar Länstrafik.

Linjeförändringarna på södra Öland har fått kritik inför tidtabellsskiftet. Det nuvarande resandeunderlaget på dagens linjer är motivet till justeringarna.

- Linje 105 kommer till största del ta över trafikarbetet från den indragna linje 103. Vi har haft väldigt få påstigande på de mindre orterna och därför har linjesträckningen ändrats, exempelvis vid Vickleby. Där kommer man nu istället kunna resa med linje 511, 512, 513 och Närtrafiken, säger Katharina Seijsing, trafik- och planeringschef.

Förutom trafikförändringarna på Öland och mindre justeringar i övriga länet invigs också den nya tågstationen i Trekanten den 13 december.

- Trekanten är en efterlängtad tågstation på sträckan Kalmar-Emmaboda. När Krösatågen också stannar i Trekanten kommer restiden för Trekantensborna att halveras jämfört med att åka buss till Kalmar Central, säger Karl-Johan Bodell.

Liksom förra året trycks endast de små tidtabellerna för större linjer och stadstrafiken. Kunderna har istället möjlighet att skapa sin egna personliga tidtabeller via KLT:s hemsida. Den går att få både digitalt och i tryckt form hemskickad i brevlådan.

- Det är en funktion vi införde under sensommaren och gör det fortsatt möjligt att de resenärer som önskar en tryckt tidtabell kan få det, säger Katharina Seijsing.

Mer information

Karl-Johan Bodell, trafikdirektör
010-21 21 100

Katharina Seijsing, trafik- och planeringschef
010-21 21 130