Ta kontroll över vardagsstressen

Jobba, städa, tvätta, laga mat, mejla kollegan, ringa mamma, planera helgen… Känns veckorna som en enda lång att-göra-lista?

Arbetsterapeuten Therese Johansson tipsar om vad du kan göra för att ta kontroll över din vardag. Alla blir vi stressade ibland. Men om stressen blir till en daglig kamp behöver du göra något åt det. Therese Johansson jobbar som arbetsterapeut i Hultsfred. Hon leder kurser i vardagsrevidering som är en metod för att kartlägga vardagen och ta kontroll över vår tid. Det vi lätt glömmer när vi planerar är små och oförutsedda händelser, säger hon.

Therese Johansson (längst till höger) är arbetsterapeuten som leder utbildning i att få en mindre stressig vardag genom att tänka rätt kring hur vi använder vår tid.

– Vi gör ofta saker vi inte tänker på. Som att skrapa rutorna på bilen, eller att hitta parkeringsplats utanför jobbet. Det där som gör att vi blir tio minuter sena. Att laga mat innebär också att duka, plocka undan och diska. Hur lång tid tar det? Kartlägg hela din dag och försök att hitta alla dolda sysslor också. Det handlar om att skaffa sig en realistisk bild av vad vi faktiskt gör under en dag. När vardagen är kartlagd är det dags att titta på den med kritiska ögon. Måste jag göra allt detta? Kan jag göra på ett annat sätt? Finns det någon som kan hjälpa mig? Kan jag göra denna aktivitet mer sällan, kan jag städa varannan vecka istället för varje?

– Glöm inte att du också behöver tid för återhämtning, säger Therese Johansson. Vi pratar ibland om egentid, men det behöver inte vara något du gör ensam. Det viktiga är att det är något du gör för din egen skull. Det kan också vara att umgås med vänner eller att leka med dina barn eller barnbarn.

När vi är stressade är det lätt att glömma allt det vi har omkring oss som kan hjälpa och stötta. Therese Johansson och hennes kollegor kallar detta för resurser. Resurser kan vara materiella, sociala, personliga egenskaper eller förebilder.

– Diskmaskin och tvättmaskin till exempel, det är saker vi tar för givet men som faktiskt underlättar vår vardag. En god granne eller en stöttande kollega är guld värd. Vi har mer resurser än vi tror i våra liv. Att se alla resurser vi har kan stärka oss. Och är det en resurs vi har så är det tid. Tiden är en resurs som vi faktiskt styr över helt själva. 

Detta är en artikel ur landstingets hushållstidning, läs hela tidningen här.