Sveriges bästa sjukhusmat

Enligt Nationella patientenkäten 2018 har vi Sveriges bästa sjukhusmat. Det är ett arbete och resultat som stått sig sedan 2014.

Satsningen på Sveriges bästa sjukhusmat startade i slutet av 2012 och är ett gott exempel på de förbättringsarbeten som Region Kalmar län arbetar med varje dag.

Vi har gjort måltiden till en viktig del av vården och fått våra patienter att tycka det är trivsamt att äta på sjukhuset. För att lyckas med detta har vi utvecklat såväl tillagningen som serveringen av maten. För att det ska smaka bättre lagar vi mat från grunden med bra råvaror. Vi har vidareutbildat våra medarbetare på flera håll. Bland annat genom inspirationsdagar med kändiskocken Leif Mannerström och lokala gastronomiska guldkorn som Nobelkocken Niclas Wahlström och den ekologiska stjärnkocken Henrik Arkåsen.

För att bidra till en trevlig måltidsmiljö sköter måltidsvärdar serveringen på avdelningarna. En trivsam måltidsupplevelse gör att patienterna i större utsträckning vill äta den mat de behöver.

Vi väljer en grönare måltid för bättre hälsa och mindre klimatpåverkan. Vi har bland annat kött från svenska gårdar, miljömärkt fisk och ekologiska ägg från svenska frigående höns. Vi har flera andra ekologiska produkter och strävar efter att få in ännu fler.

Sedan 2013 har Region Kalmar län arbetat med målsättningen att erbjuda sina patienter Sveriges bästa sjukhusmat. Resultaten i Nationella patientenkäten 2014 visade att vi lyckades tidigt med denna målsättning och arbetet har fortsatt med bibehållet engagemang och målsättning. I Nationella patientenkäten 2018 behåller Region Kalmar län sin position för tredje underdersökningen i rad och har fortsatt Sveriges bästa sjukhusmat. Över 83% av de patienter som legat inlagda tycker att maten är bra, mycket bra eller utmärkt. Patienterna i Kalmar län är mest nöjda med sjukhusmaten av samtliga regioner i landet