Välkommen till BB - barnet

Här finns information i bokstavsordning om sådant som kan vara bra att känna till om barnet.

Andning

Nyfödda barns andning är oregelbunden. Barnet andas ibland snabbt och ytligt och ibland djupt och långsamt. Normal andningsfrekvens är ca 50 andetag/minut.

Bad

Bada barnet så ofta ni önskar, kontrollera vattentemperaturen med din underarm det ska varken brännas eller kännas kallt. Ha heller inte för snålt med vatten i baljan för då kan barnet bli avkylt. Undvik tvål. Innan navelstumpen fallit av ska man inte använda olja i badvattnet.

Bajs

Första bajset kallas barnbeck och är svartgrönt och segt. När barnet börjar få i sig mogen bröstmjölk så ändrar bajset färg och konsistens. Mjölkbajs är grynigt, gult till gulgrönt och med lös konsistens. Barn som helammas blir inte förstoppade. En del barn bajsar efter varje måltid, andra bajsar bara 1 gång/ vecka. Barn som äter bröstmjölkersättning har en fastare avföring och kan även få problem med förstoppning.

Barnhygien

Du behöver bara tvätta barnet i stjärten när det har bajsat. Använd endast vatten eller barnolja, tvål torkar ut huden. Om barnet har kissat byter du bara blöjan. 1 gång/ dag bör man tvätta barnet med ljummet vatten i alla hudveck, bakom öronen, halsvecket, under armarna, inuti handflatorna, knävecken samt ljumskarna. Börja uppifrån och gå nedåt, avsluta med ljumskarna och stjärten.

Bröstkörtlar

På grund av hormonpåverkan från mamman kan nyfödda pojkar och flickor få förstorade bröstkörtlar. Ibland kan det även läcka vätska från brösten, så kallad häxmjölk. Du ska inte försöka klämma ut vätskan. Svullnaden försvinner av sig självt efter ett par dagar.

Dygnsrytm

Försök att lära ditt barn att skilja på dag och natt redan från början. Detta gör du bäst genom att undvika alltför mycket lampor och aktivitet omkring barnet nattetid.

Fosterfett

Nyfödda barn har ofta fosterfett i hudvecken. Det är bra att smörja ut fettet så gott det går under det första dygnet. Om det ligger kvar ett tjockt lager fett i vecken härsknar detta lätt och sår kan uppstå.

Gulsot

Det är vanligt att nyfödda blir gula i huden de första dygnen. Under fostertiden har barnet ett överskott av röda blodkroppar. Efter födseln behövs inte detta överskott och förstörs därför i levern. I nedbrytningsprocessen bildas ett gult ämne, bilirubin, som kommer ut i barnets blod och färgar huden gul. Ibland behöver vi kontrollera halten bilirubin hos barnet med hjälp av en kamera eller via blodprov. Om värdet är högt kan det bli aktuellt med ljusbehandling för att hjälpa barnet att bli av med gulsoten.

Barn som får höga halter bilirubin i blodet blir slöa och orkar inte äta. Om detta inträffar efter hemgång från BB är det viktigt att ni kontaktar oss.

Hicka

Små barn får lätt hicka när det äter. Hickan går över av sig självt. Man kan prova att låta barnet suga en stund på bröstet för att bli av med hickan.

Hud

Huden hos ett nyfött barn är normalt rosa. Händer och fötter är ofta blåaktiga och lite svalare än resten av kroppen. En del barn är torra i huden. Det går bra att smörja med bröstmjölk eller barnolja. Torrheten försvinner efter att par dagar när barnet får i sig mer mat. Ofta kan man se vita prickar på näsan hos nyfödda, s.k. milier. Det är även vanligt att nyfödda får små röda utslag med en vit prick i mitten, s.k. hormonplitor. De sitter lite varstans på kroppen, kommer och går och är helt ofarliga. Detta försvinner av sig självt utan någon åtgärd.

Hjärta

Det nyfödda barnets hjärta slår snabbt, ca 140 slag/ minut

Hörsel

Barnet hör bra redan under fosterlivet och känner igen sina föräldrars röster. På BB kommer ni att erbjudas ett hörseltest, s.k. hörselscreening. Testet är frivilligt, helt smärtfritt för barnet. Vid detta test kan vi upptäcka större hörselnedsättningar. Ibland är det svårt att utföra provet rent tekniskt de första dagarna eftersom barnet kan ha fosterfett eller fostervatten i öronen. I så fall kan man som förälder komma tillbaka till BB och göra testet när barnet är lite äldre.

Illamående

De flesta nyfödda barn mår illa första dygnet efter förlossningen. Detta beror på att barnet har fostervatten i magsäcken som de ibland behöver kräkas upp.
Det syns tydligt när barnet ulkar. Ta upp barnet när det mår illa och håll det lätt framåtlutat eller över din axel.

Kiss

De första dygnen kissar inte barnet så ofta. Den första urinen kan vara koncentrerad. Ibland kan urinen i blöjan vara röd eller rostfärgad. Detta är inte blod utan urinsalter som är helt ofarliga.

Kräkning

Det är vanligt att barnet kräks upp små mängder efter att de har ätit och i samband med rapning. Magsäcken är överfylld och överskottet kräks upp. Om barnet kräks stora mängder bör man som förälder kontakta BVC.

Kudde

Kudde rekommenderas av barnläkare för att förhindra att bakhuvudet blir platt när barnet ligger på rygg. Nyfödda barn är mjuka i skallbenet.

Könsorgan

Könsorganen är svullna på både nyfödda pojkar och flickor. Flickor kan, som följd hormonpåverkan av mamman, få en slemmig flytning. Flytningen kan ibland vara blodtillblandad. Förhuden går ej att dra tillbaka på nyfödda pojkar och är mycket trång i mynningen.

Magknip

Magknip beror oftast på att barnet har svalt luft i samband med matningen. Tag alltid för vana att rapa barnet efter amning-matning. Ibland kan barnet få magknip beroende på vad mamman ätit.

Naglar

Det nyfödda barnets naglar är ofta långa och vassa och de första dygnen händer det att barnet river sig i ansiktet. Du ska inte klippa naglarna med sax eftersom man lätt kan skada barnets nagelband då. Försök att riva bort det yttersta på nageln. Bäst är att försiktigt fila ned vassa kanter med sandpappersfil.

Naveln

Navelstumpen faller av efter 3-14 dagar. Det sker en förruttnelseprocess och det är därför naveln kladdar lite och luktar illa. Tvätta med ljummet vatten 1 gång/ dag där navelstumpen fäster i huden. Om du känner dig osäker be personalen på BB visa dig. Det går att bada barnet även om navelstumpen sitter kvar. Använd dock ingen olja i badvattnet förrän navelstumpen ramlat av. Om huden runt naveln blir röd och irriterad kan det vara tecken på infektion och du bör söka hjälp.

Nysning

Nyfödda barn är känsliga i sina nässlemhinnor. De saknar ännu flimmerhår i näsan som skyddar mot damm och främmande partiklar. Nysningen är barnets sätt att snyta sig. Under de första levnadsdygnen finns också fosterfett och fostervatten i näsan som barnet nyser ut.

Nästäppa

Nyfödda barn drabbas ofta av en slemhinnesvullnad i näsan, vilket leder till nästäppa. Eftersom barnet huvudsakligen andas genom näsan kan det då bli svårt för det att suga på bröstet. Personalen kan hjälpa dig att ge koksaltdroppar till barnet vid behov. Svullnaden lägger sig efter 1-2 dygn.

Personnummer

Elektronisk födelseanmälan skickas till skatteverket och inom några få sekunder retunerar skatteverket personnumret. Brev från skatteverket kommer också hem till föräldrarna. I detta brev medföljer papper med anmälan om barnets namn. Ni har 3 månader på er att anmäla vad barnet ska heta.

PKU-prov

PKU-provet är en rutinmässig blodprovstagning som görs på alla nyfödda barn i Sverige. Provet kan tas tidigast vid 48h ålder. Provet analyseras för 24 ovanliga sjukdomar. Mer info om provet får ni genom länken här. Om provet är normalt får ni inget svar, i annat fall kontaktar barnläkare er inom 2 veckor.

Rapning

En del nyfödda sväljer mycket luft när de äter. Tag för vana att försöka rapa barnet när de har ätit. Håll barnet upprätt med rak rygg så brukar luften komma upp av sig själv.

Ryggen

Det nyfödda barnet har ännu inte tränat upp sina ryggmuskler, därför bör du vänta med att bära barnet i bärsele samt använda babysitter till dess att barnet blivit 1 månad. Bärsjal går bra att använda från födseln. Barnet bör heller inte sitta för länge i babyskyddet i bilen den första levnadsmånaden. Om ni skall åka långt bör du lyfta upp barnet ur babyskyddet och ta en kort paus efter ca 1 timme.

Röd stjärt

Om barnet blir röd i stjärten kan du i första hand smörja med bröstmjölk och lufta. Bröstmjölken är fet, ren och har en bakteriedödande effekt. Det finns bra salvor för röda stjärtar, t.ex. Bepanthen och Inotyol.

Skrik

Alla barn skriker, skriket är en del av barnets kommunikation. En del barn skriker mycket och intensivt, andra barn är nästan alltid tysta. Ni kommer att lära känna ert barn och känna igen de olika skriken efter ett tag. Många barn skriker mycket kvällstid de första månaderna. Skriket är då ofta en signal om att barnet vill vara nära, suga ofta och ha mycket närkontakt.
Det är stressande och frustrerande med ett barn som skriker. Viktigt är att ni hjälps åt som föräldrar. Det viktigaste är att du själv kan behålla kontrollen och att du aldrig skakar barnet eller på annat sätt är hårdhänt. Om du känner att du är nära att tappa kontrollen så lägg ned barnet och lugna dig en stund. Om du upplever att du behöver hjälp, kontakta BHV eller BB.

Sovställning

Socialstyrelsens riktlinjer är att barnet skall ligga på rygg och sova. Ofta känns det säkrast att låta barnet sova i samma rum som föräldrarna. Vill du sova med barnet i din egen säng för att underlätta amningen ska du skapa ett fritt utrymme för barnet. Barnet ska ligga på rygg och barnets ansikte ska vara fritt under sömnen. Det får inte bli för trångt eller för varmt. Känn gärna i barnets nacke eller på bröstet att det inte känns för varmt.

Sömn

Nyfödda barn sover större delen av dygnet, i genomsnitt 16 timmar. Sömnen varierar från lätt sömn då barnet är oerhört lättväckt till djup sömn. Under de första månaderna somnar barnet oftast i samband med måltiderna. Om barnet har svårt att komma till ro så lugnar det barnet att känna mamma eller pappas hjärtslag. Ju bättre barnet sover på dagen desto bättre blir nattsömnen. Du tjänar därför inget på att försöka hålla barnet vaket på dagen.

Temperatur

Nyfödda barns temperatur ligger mellan 36,5-37,5. Känn på barnets rygg eller bröst för att bedöma temperaturen inte händer och fötter eftersom de känns svalare. Det är bra att ha en rektaltermometer hemma för en mer korrekt temperaturtagning.

Tröstnapp

Bäst är att undvika tröstnapp till dess att amningen fungerar ordentligt. Barn har ett naturligt behov utav att suga, ammar du så är sugbehovet barnets sätt att reglera mjölkproduktionen efter sitt behov. Socialstyrelsen rekommenderar tröstnapp när barnet ska sova för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Nappen ska inte ersätta ett amningstillfälle.

Utevistelse

Det går bra att gå ut med barnet i vagnen redan när ni kommer hem från BB.
Börja med korta promenader till en början. Klä barnet i lager-på-lager principen så är det lätt att klä av om det verkar bli för varmt. Ta av ytterkläderna när barnet tas in i värmen eller i bilen efter ni har varit ute. Små barn ska aldrig vistas direkt i solsken, placera barnet i skuggan. Tänk på att det sommartid kan bli väldigt varmt i vagnen. Lämna aldrig barnet att sova ute utan tillsyn.

Viktnedgång

De sista veckorna under graviditeten lagrar barnet underhudsfett. De 2-3 första levnadsdygnen utgör detta fett barnets huvudsakliga näring eftersom mamman inte fått igång tillräcklig mjölkmängder. Detta medför att alla nyfödda barn går ned i vikt. Normalt är att barnet går ner högst 10 % av sin födelsevikt. De barn som går ned mer än 10 % behöver matas med ersättning efter varje amning till dess att mamman får igång tillräcklig mjölkproduktion.

Ögon

Barnet kan fixera blicken redan vid födseln och ser bäst på 20-30 cm avstånd. Barnet lär sig snabbt att känna igen föräldrarnas ansikte. Ögonen är ofta svullna den första tiden och tårkanalen är ofta trång vilket leder till att ögonen kan bli kladdiga. Om ögonen kladdar, tvätta med en mjuk tvättlapp doppad i ljummet vatten. Torka utifrån ögonvinkeln och in mot näsroten. Byt tvättlapp till det andra ögat. Om ögonen fortsätter att kladda, kontakta BHV för hjälp. Ibland kan det nyfödda barnet få en blödning i ögonvitan efter förlossningen. Det beror på trycket under förlossningen och försvinner av sig själv efter en tid.