Möt Erik Stomrud, ST-läkare inom allmänmedicin

Erik Stomrud är ST-läkare i allmänmedicin och arbetar sedan sex år på Emmaboda hälsocentral.

Vad fick dig att välja landstinget i Kalmar?
Jag ville arbeta i ett mindre landsting än de stora regionerna kring våra stora städer i Sverige. Med möjlighet till närmare kontakt och dialog även med de som styr verksamheterna och inte bara bli en osynlig kugge i ett enormt maskineri. Sökte AT i olika landsting av samma storlek som Kalmar och som tur var ville Kalmar ha mig först. Sedan har Kalmar kunna leva upp till mina förväntningar om närheten i organisationen vilket gjort att jag ville vara kvar på ST och framöver som specialist.

Vad är det bästa med att arbeta i Kalmar län?
Vacker del av landet med närhet till hav och skog... och mycket sol. Kalmar som jag bor i är en fin, dynamisk och levande stad.

Vad är det som gör att du trivs i Emmaboda?
Emmaboda är perfekt storlek för att kunna känna alla de som jag behöver interagera med under min arbetsdag. Avståndet till länssjukhuset gör att jag får handlägga och klara av fler situationer än jag kanske annars skulle behöva. Det är också en bra blandning av personer som bor på landsbygd och i samhälle. Många bor i Emmaboda i flera generationer, vilket gör att jag kan vara läkare åt både makar, barn, föräldrar och släktingar. Ger den extra dimensionen till att förstå mina patienters förutsättningar som är en så viktig del i allmänmedicin. Att sedan den kommunala omsorgen riktad till äldre i Emmaboda är nationellt uppmärksammad som ett gott exempel, underlättar mitt arbete stort. Samarbetet med kommunens sjuksköterskor, biståndshandläggare och andra yrkeskategorier är både välfungerande och uppskattat.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att få träffa människor varje dag och dessutom kunna hjälpa dem med både stora och små besvär. Att få dela livets både goda och mindre goda prövningar tillsammans med mina patienter.

Hur är stämningen bland kollegor på jobbet?
Jag kan inte tänka mig att arbeta utan mina medarbetare på hälsocentralen. De hjälper en att orka vardagen och känna hopp trots ibland ganska svåra patientmöten med mycket lidande. Ett skratt ligger aldrig långt borta på fikarasten och jag tycker vi ställer upp för varandra. En stor del av glädjen att gå till jobbet på morgonen är att få träffa alla mina vänner på jobbet, och det är sällan jag inte ler när jag kommer till jobbet och ser deras ansikten.