Jimmy Berg

Möt Jimmy Berg, driftingenjör

– Det roligaste med mitt jobb är att det är så omväxlande.

– Allt från administrativt arbete till rent tekniska frågor, att man behöver vara ute och knappa, lyfta och skruva. Och kunskapsområdet är väldigt stort. Vi är inte nischade som en mindre firma är, utan man har med allt att göra. Man lär sig mycket hela tiden.

Det berättar Jimmy Berg som arbetar som driftingenjör på Landstinget i Kalmar län.

­– Som driftingenjör ser jag till att våra system fungerar, så att vi har ström, kyla och ventilation i sjukhusen. Jag gör service på våra ställverk så att de är i bra skick och följer de krav som gäller. Som ingenjör har vi till stor del ett administrativt jobb också, där det handlar mycket om att se till att saker blir gjorda främst istället för att utföra det själva.

Hur ska man vara som driftingenjör?
– Öppen och vilja ta till sig av andras kunskaper. Och att kunna ta alla sorters människor, inte bara i sin egen bransch, utan kunna se till allas behov.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
– Först kollar jag mailbox och fakturering och ser till att allt är som det ska. När jag har jouren får jag kolla om det hänt något utöver det vanliga under kvällen och natten som behöver åtgärdas. Sedan tar jag mig an någon av de uppgifter jag har. Det kan vara besiktning av patientliftar eller se till att våra beställningar kommer ut. När det är nybyggnad och framförallt ombyggnad sitter vi med i möten och ser till att våra intressen kommer med och svarar på frågor. Vi har ju rätt bra koll på husen och verksamheten här.

Vad har du för bakgrund innan du började som driftingenjör på Landstinget?
– På gymnasiet läste jag till elektriker och jobbade först som serviceelektriker på en mindre firma innan jag gick över till bygg- och industriverksamheten. Jag var ett par år i kärnkraften, både som montör och kontrollant på OKG. För några år sen började jag på sjukhuset som elektriker i elverkstaden och sedan läste jag upp en ingenjörsutbildning till elkonstruktör. Efter det fick jag en förfrågan och det kändes bra att byta tjänst.

Hur är det att jobba på sjukhus jämfört med privat företag?

– Det är ju lite speciellt. Patienterna går ju i första hand, så man kan inte stänga av när som helst, var som helst. Det känns som att man har mer ansvar och man vill verkligen att det ska fungera, för händer det något kan det påverka någon som är i en helt annan situation än man själv är.

Hur är Landstinget som arbetsgivare?
– Jag trivs väldigt bra här. Det är en bra och trygg arbetsgivare och man märker att organisationen är ordentligt uppstyrd.