Ingenjörsstudenter: "En spännande och lärorik sommar"

Viktor Rikner och Simon Gottfridsson är två ingenjörsstudenter från Linnéuniversitet som under sommaren 2014 gjorde praktik på Landstingsservice.

- Det var spännande och lärorikt och vi fick göra många olika saker, säger Simon.

Under sommarens praktik på Landstingsservices fastighetsförvaltning, fick de bland annat mängdberäkna och göra statuskontroller av länssjukhusets byggnader. De kalkylerade även kostnader för projekt, gjorde tilläggsbeställningar till entreprenörer, tog in budgetpriser för projekt från entreprenörer, ritade i landstingets ritningsverktyg samt drev egna projekt.

- Roligast var ett ombyggnadsprojekt på huset där ambulansen håller till, där jag fick leda projektet från början. Jag gillar att ta och ha ansvar och det kändes bra att få förtroendet direkt, berättar Simon.

Utöver nya dataprogram har de lärt sig hur det går till när man ska upphandla entreprenörer på ramavtal och hur man gör tilläggsbeställningar på befintliga avtal.

- En stor erfarenhet jag tog med mig är allt extra tänkande när det gäller ombyggnationer och renoveringar i sjukhusmiljöer, där man måste se till verksamhetens behov och att de kan bedriva sin verksamhet som vanligt under själva renoveringen, säger Simon.

- Ja, det är så annorlunda att bygga på ett sjukhus, för det finns så många fler faktorer att tänka på än i vanliga fall, tillägger Viktor.

Kan ni tänka er att jobba på landstinget i framtiden?

- Ja, det känns som en korrekt, trygg och stabil arbetsgivare och personalen är trevlig och kunnig och verkar trivas, svarar Viktor och får medhåll av Simon.

- Ja, absolut, jag trivdes väldigt bra. Jag fick ta del av mycket erfarenheter och kunskap och blev väldigt bra bemött och omhändertagen av alla. De jag jobbade med var väldigt erfarna och tillmötesgående. Landstinget för mig är en trygg och säker arbetsgivare, avslutar han.