Smaragdskolan deltar på Världens barnloppet. Mikael Johansson idrottslärare, Jonathan Rossander, Hampus Andersson, Alfred Linklint, Agnes Tornemo i årskurs 5. Foto: Sveriges Radio P4 Kalmar.

Barn rör på sig tillsammans för Världens Barn

Nyhet 2017-10-05

För fjärde året arrangerar Landstinget i Kalmar län, P4 Kalmar, Högby IF och Kalmar FF folk- och motionsfest med Världens Barnloppet den 7 oktober.

Anmälningsavgiften går oavkortat går till Radiohjälpens Världens Barn-insamling. Hittills har 4 800 deltagit och de tidigare loppen har sammanlagt dragit in över 435 000 kronor, pengar som gått oavkortat till Radiohjälpens insamling till Världens Barn. Idag torsdag den 5 oktober kl. 18.00 stänger anmälan på http://varldensbarnloppet.se därefter gäller efteranmälan på plats vid Guldfågeln arena under fredag och lördag fram till loppstart kl. 11.00.

Landstingets Kom igång-satsning har tillsammans med andra aktörer besökt skolor i länet för att inspirera fler till en hälsofrämjande skolutveckling med fysisk aktivitet, minskat stillasittande och en aktiv fritid. Fler och fler barn deltar också i loppet för varje år. Smaragdskolan i Färjestaden är en av skolorna där både lärare och elever engagerar sig i allas barns rätt till hälsa, skolgång och trygghet.

Mikael Johansson, idrottslärare för årskurs 5 på Smaragdskolan:

- Hela klassen kommer med på loppet då vi vill förena nytta med nöje, pengarna går till en väldigt bra god sak, samtidigt som det är viktigt att uppmärksamma rörelse i vardagen. Vi vill få eleverna att tycka det är roligt att röra på sig och genom att vi tillsammans deltar på loppet får de uppleva detta.

Alla anmälda till loppet åker fritt med KLT till och från Guldfågeln arena, Kalmar FF:s hemmaplan, där start och målgång sker. Aktiviteter och underhållning med andra aktörer som Smålandsidrotten, Friskis & Svettis med flera, sker innan och efter loppet: inspirationsföreläsning "Ta fram kraften!", mässmingel och hälsoinspiration, Röris – rörelseglädje för de minsta barnen, gemensam uppvärmning, musikunderhållning, utbildning i hjärt- och lungräddning (HLR) och enklare förtäring. Startavgiften är 50 kronor för barn och 100 kronor för vuxen.

- I år firar Världens Barnorganisationen 20 år och vi märker av ett stort engagemang på olika håll. Där är Världens Barnloppet i Kalmar en väldigt viktig kraftsamling, säger Monica Bengtsson, regionsamordnare för Världens Barn-insamlingen i Kalmar län.

Bakgrund Världens Barnloppet
Världens Barnloppet - där alla kan vara med, har blivit en riktig folk- och motionsfest. Både innan och efter loppet uppmärksammas invånarna i Kalmar län på vikten av enkel vardagsmotion, genom olika kom igång-aktiviteter runtom i länet och särskilda insatser har gjorts för såväl skolelever som seniorer. Satsningen är en samverkan med flera andra aktörer som kommunerna, P4 Kalmar, Smålandsidrotten, Högby IF, Kalmar FF, Friskis & Svettis och det lokala föreningslivet.

Mer om Riksinsamlingen Världens barn finns att läsa på: https://start.varldensbarn.se/
"Så här funkar det under Världens Barnloppet":
http://varldensbarnloppet.se/

För mer information:
Josefine Helin, Landstinget i Kalmar län 070-291 76 60
Mikael Johansson idrottslärare Smaragdskolan 076-118 12 16
Monica Bengtsson Regionsamordnare Världens Barn i Jönköping, Kalmar och Kronobergs län 073-525 15 52
Calle Nilsson Högby IF 070-444 31 02
Henrik Andersson, Kalmar FF 0480-44 44 37
Peter Bressler, Sveriges Radio P4 Kalmar 0480-45 80 51