Christine Olsén Nilsen med sonen Vidar Agardius.

Många barn rörde på sig för Världens Barn

Nyhet 2018-10-06

En riktig folkfest med rekordmånga barn och glada miner i solskenet ramade in Världens Barnloppet, på Guldfågeln Arena lördagen den 6 oktober.

Loppet för välgörenhet, där alla är vinnare, arrangerades för femte året i rad. I år med målgång inne på gräsplanens mitt på Guldfågeln Arena. Totalt fanns hela 1 470 deltagare på startlinjen, påhejade av hundratals besökare intill. Det sattes rekord i antalet anmälda barn till 500 i årets motionsfest och det fina vädret bidrog säkert till rekordet i antalet efteranmälningar på plats.

Christine Olsén Nilsen med sonen Vidar Agardius:
- Vi vill vara med och bidra till Världens Barn. Vi vill göra en insats, det känns värdefullt. Det är så himla trevligt att springa också, att alla, verkligen alla, kan vara med – hundar, barnvagnar, rullstolar. Det är fantastiskt!

Josefine Helin, projektledare för loppet från  Landstinget i Kalmar län var mer än nöjd med dagen:
- Det som är så roligt är all rörelseglädje och att alla kan vara med och bidra tillsammans. Det är många här som för första gången deltar i ett motionslopp. Det är stort! Jag tror även att vi mår bra själsligt av detta, inte bara kroppsligt. Det har varit en fantastiskt uppslutning i det fina vädret. Totalt har 122 000 kronor samlats in via loppanmälningarna. Ett varmt, stort tack till alla som deltagit!

Vid landstingets tält bjöds det olika rörelse-aktiviteter, hälsotips från 1177 Vårdguiden, smoothies och kramar av nallen Tryggve. Olika fritidshjälpmedel visades upp tillsammans med Parasport Småland där man bland annat kunde testa rullstolsslalom. Ingrid Tegnell, ansvarig för hjälpmedel på landstinget:
- Det känns jättebra att vara här och visa upp olika hjälpmedel och samtidigt visa på att allt är möjligt. Även små stunder av rörelse får stor betydelse för hälsan.

Vid målgången inne på gräsplanen både sprang, gick, rullade och skuttade det in motionärer i olika åldrar och många dröjde sig kvar efteråt.

Längs målgången hejades Rodney och Lena Brishagen, Stockholm, och Madeleine Jonsson, Södersåkra, in i mål som de sista vinnarna. Där väntade Tryggve med stora kramen, frukt och dryck.

- Det var jättekul, men lite jobbbigt också, sa Rodney som deltog första gången. 
- Det var väldigt roligt att kunna gå det här loppet, men också att se alla barn och hundar med nummerlappar överallt, sa Madeleine. 

Bakgrund
Världens Barnloppet är en del av landstingets Kom igång-satsning för mer rörelse och vardagsmotion för invånarna. I år har aktiviteter gjorts med olika skolor i länet. Satsningar sker innan och efter loppet är en samverkan med flera andra aktörer som P4 Kalmar, Smålandsidrotten och det lokala föreningslivet.

Mer om varför fysisk aktivitet är så viktigt 1177.se