Strokedag 8 maj uppmärksammas i länet

Nyhet 2018-05-07

Landstingets medicinmottagningar kommer att arrangera och vara delaktiga i följande aktiviteter den 8 maj, som är internationella strokedagen.

Årets tema för strokedagen är "prevention". Syftet är att nå ut med den viktiga information om vad man kan göra själv för att förhindra stroke. En del sjukdomar och levnadsvanor ökar risken för att få stroke. Rökning och alkohol tillhör riskfaktorer. Motion och rätt kost är sådant som ger positiva effekter och kan minska risken för stroke.

– Det är jätteviktigt att upplysa alla om tidiga tecken på stroke så att den som drabbas kan få vård snabbt. En annan viktig sak är just att uppmärksamma det man kan göra själv för att förebygga stroke. Vi kommer att prata om vad du kan göra själv för att leva sunt, motion och rörelse, äta hälsosamt och inte röka – det som ger stora hälsovinster och minskar risken för stroke. Vi hoppas att många kan komma förbi oss den 8 maj så berättar vi mer, säger Britt-Marie Martinsson som är strokesjuksköterska på medicinklinikens strokeenhet vid Västerviks sjukhus.

Västervik

• Galleria Storgatan (vid Hemköp) kl 10-14.
Informationsbord med personal från strokeenheten vid medicinkliniken från Västerviks sjukhus.
• Huvudentrén på Västerviks sjukhus samt entrén vid medicinhus 12. Här kommer personal att finnas vid informationsbord periodvis under dagen.

Oskarshamn
• Gallerian Flanaden kl 10-13.
Personal från strokeavdelningen på Oskarshamns sjukhus finns här med informationsbord.

Kalmar
• Kalmar Sportcenter kl 9-13.
Personal från medicinkliniken/strokeenheten vid Länssjukhuset finns tillsammans med strokeföreningen i entrén till sportcentret.

Stroke är ett samlingsnamn för hjärnskador som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan som i sin tur leder till syrebrist i hjärnan och kan påverka funktioner som tal, rörelse, känsel och syn. Att få en stroke kan vara livshotande och därför behöver man vid misstanke om stroke snabbt komma till sjukhus för omedelbar vård.
Ett enkelt sätt att bedöma om någon fått stroke är att göra AKUT-testet:
A – ansikte: Kan personen le och visa tänderna? Om ena mungipan hänger ring 112.
K – kroppsdel: Kan personen lyfta armarna och hålla kvar i tio sekunder? Om inte ring 112.
U – uttal: Kan personen upprepa en enkel mening som "Det är vackert väder idag". Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord – ring 112.
T – tid: Varje sekund räknas. Tveka inte – ring 112 direkt.

Mer information om stroke och om hälsa och livsstil finns på 1177.se