Första läkaren klar i landstingets satsning på nyanlända

Pressmeddelande 2017-03-21

Landstingets satsning på nyanlända med utländsk sjukvårdsutbildning har gett resultat. Nu är den första läkaren klar att börja sin ST-tjänst.

Under 2015 startade landstinget en satsning på att snabbare ta tillvara nyanlända med utländsk sjukvårdsutbildning. Olika delar av landstinget har varit involverade, vilket bidragit till att satsningen varit väldigt framgångsrik. Genom att erbjuda utbildning i sjukvårdssvenska vid landstingets folkhögskolor och språkpraktik inom hälso- och sjukvården, har landstinget på egen hand gett förutsättningar för nyanlända att snabbare kunna få sin utländska läkarlegitimation godkänd.

-  Vi har visat att rätt insatser gör det möjligt att förkorta processen. Landstinget får in medarbetare i hälso- och sjukvården som bidrar med ny kompetens, vilket gynnar länets invånare. Det här är ett kvitto på att våra insatser ger en effektiv och framkomlig väg att snabbare ta tillvara nyanländas kompetens på ett bättre sätt, säger Ingela Lindström, HR-strategi i landstinget.

Först ut i denna satsning att få svensk läkarlegitimation är kirurgen Mohanad Al Shihabi. Han har klarat Socialstyrelsens krav för svensk läkarlegitimation på mindre än två år. Nu börjar han sin specialisttjänstgöring (ST) på kirurgkliniken.

- Jag är kirurg och det viktigaste i mitt liv är att få jobba med det jag är utbildad till. Det har varit mitt mål hela tiden. Jag är så glad att få börja jobba nu, säger Mohanad Al Shihabi, som verkligen uppskattat att få delta i landstingets satsning.

Landstingets arbete med att ta tillvara nyanlända med utländsk sjukvårdsutbildning har tidigare rönt stor nationell uppmärksamhet och har blivit omtalat som ett gott exempel i flera sammanhang.

Sedan starten 2015 har ett 70-tal nyanlända med utländsk sjukvårdsutbildning deltagit i satsningen. Mohanad Al Shihabi började på Vimmerby Folkhögskolas språkutbildning i sjukvårdssvenska i maj 2015 och har gjort sin provtjänstgöring på Kirurgkliniken, Västerviks sjukhus. Under våren är ytterligare ett antal nyanlända läkare i Kalmar län på väg att få sina utländska läkarlegitimationer godkända.

Mer information

Ingela Lindström, HR-strateg, Landstinget i Kalmar län 0480-841 15

Foto:

Mohanad Al Shihabi, kirurgkliniken, Västerviks sjukhus

Mohanad Al Shihabi tillsammans med kollegorna Tino Åberg och Margareta Strand, kirurgkliniken Västerviks sjukhus.

Fotograf: Daniel Nestor