Hyrbolagskostnader minskade 20 procent

Pressmeddelande 2017-08-25

Landstinget i Kalmar län är ett av tre landsting i landet som lyckats sänka sina kostnader för bemanningsbolag under 2017.

I dag presenterar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ny statistik när det gäller kostnaderna för bemanningsbolagen. I 18 av 21 landsting och regioner har kostnaderna ökat under det första halvåret 2017. Undantagen är Östergötland, Skåne och Kalmar.

Landstinget i Kalmar län minskade kostnaderna med 20 procent. Det ska jämföras med att kostnaderna för bemanningsbolagen totalt ökat med 17 procent för alla landsting och regioner.

- Vi har minskat två kvartal på rad genom ett medvetet arbete att så långt det går minska på användningen av bemanningsbolag. Nu gäller det att hålla i det här arbetet med fokus på bibehållen patientsäkerhet och tillgänglighet, säger HR-direktör Peter Rydasp.

I kronor räknat är det en kostnadsminskning med 16,3 miljoner kronor. På årsbasis talar den ekonomiska prognosen om en minskning på närmare 22 miljoner kronor.

Samtliga landsting och regioner har tillsammans med SKL satt upp målet om att bli oberoende av bemanningsbolag inom vården till den 1 januari 2019.

Mer information

Peter Rydasp, HR-direktör
0480-841 36