Landstinget varnar för falsk läkare

Pressmeddelande 2017-04-21

En person som falskt utger sig för att vara läkare på Öland försöker få personer han ringer upp att lämna ut bankkort och kontouppgifter.

Tidigare i vintras blev åtminstone en person i Borgholmstrakten uppringd av en falsk läkare som uppgav att han kunde köpa en exklusiv och nödvändig medicin om han lämnade ut sitt bankkort eller sina kontouppgifter till "läkaren". Den uppringde tog istället kontakt med sin hälsocentral och bedrägeriförsöket kunde avslöjas.

Nu har samma sak inträffat igen på Öland. Denna gång har ett bankkort skickats över till den falske läkaren med följd att ett konto tömts. Händelsen är polisanmäld.

Landstinget uppmanar allmänheten att vara vaksam på telefonsamtal av den här typen. Landstinget begär aldrig bankkort eller kontouppgifter från patienter i något sammanhang, debitering för sjukvårdskostnader sker genom faktura.

Vid osäkerhet om telefonsamtalet verkligen kommer från sjukvården, bör man ta kontakt med den hälsocentral eller privata läkarmottagning man är listad vid. Lämna aldrig ut bankkort eller kontouppgifter till någon som utger sig ringa från landstinget.