App ska förbättra yngre barns tandhälsa

Pressmeddelande 2018-05-22

Tandhälsan bland yngre skolbarn har försämrats markant under de senaste fem åren. Med en ny app hoppas Folktandvården kunna vända utvecklingen.

I Kalmar län, liksom för hela landet är trenden att karies hos yngre skolbarn ökar. 2013 var 79 procent av sexåringarna i Kalmar län kariesfria, 2017 var siffran nere i 73 procent. Folktandvården i samtliga regioner och landsting har därför satsat gemensamt på att ta fram ett nytt verktyg i kampen för friskare tänder. Svaret har blivit Rocka munnen – en app som innehåller både spel och timer och ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare.

- I Rocka munnen kopplar vi ihop tandborstningen och skärmtid i ett roligt spel så att familjen kan leka fram en bra vana tillsammans hemma. Målet är att tandborstningsrutinen ska mötas med ett uppspelt "jag vill!" från barnen istället för ett tjatigt "du måste" från föräldrarna, säger Cecilia Madsen, övertandläkare i barntandvård vid Folktandvården i Kalmar län.

Folktandvårdens historia innehåller många bevis på hur man framgångsrikt har förändrat och förbättrat tandhälsan – och folkhälsan – i Sverige. Exempelvis har "lördagsgodis" blivit en vardagsregel för både barn och vuxna som bidrar till att hålla en hälsosam livsstil.

- För att kunna fortsätta förebygga och vara världsbäst på friska tänder måste vi anpassa oss, utveckla oss och våga använda nya verktyg. I våra telefoner finns många appar som inspirerar och hjälper oss att hålla ordning i vardagen. Det känns självklart att Folktandvården ska finnas med där och peppa både små och stora att ta hand om tänderna, säger Cecilia Madsen.

Mer information

Cecilia Madsen, övertandläkare barntandvård,
Folktandvården i Kalmar län
072-587 91 29

Sofia Widmark Nordh, kommunikatör Folktandvården Kalmar län
072-728 28 93