Årets konstnärsbelöning utsedd

Pressmeddelande 2018-05-31

Årets konstnärsbelöning på 100 000 kronor ur Uddenberg-Nordingska Stiftelsen går till Theo Janson.

Många som besökt Ölands Skördefest är bekanta med Theo Jansons stora löktavla i Ventlinge, med tillhörande majslabyrint och konsthall.

I Gårdby skola springer dagligen stora och små, upp och ned för ståltrappan i nybyggnationen ledsagade av Theo Jansons fantasieggande och inspirerande trärelief: "Från havets botten till himlens topp".

Uddenberg-Nordingska stiftelsen vill med detta pris hedra Theo Janson som bildskapare; för hans färgmättade, lysande grafiska blad och hans polykroma träreliefer och skulpturer, med influenser från den öländska naturen och det levande jordbrukslandskapet.

Uddenberg-Nordingska Stiftelsen delar årligen ut belöningar för att bland annat främja konstnärlig utbildning och undervisning. Det är direktavkastningen på förvaltat kapital som delas ut i belöningar. Stiftelsen har sedan starten 1983 delat ut omkring tre miljoner kronor. Stiftelsen står under länsstyrelsens tillsyn och leds av en styrelse bestående av representanter från Landstinget i Kalmar län, Mörbylånga kommun, Konstakademin och Länsstyrelsen i Kalmar län.

Mer information

Ingeborg Eriksson, ordförande i Uddenberg-Nordingska Stiftelsen
070-642 41 96

Theo Janson 070-321 00 51