Årets kulturstipendiater utsedda

Pressmeddelande 2017-09-25

Landstinget kulturnämnd har utsett Tove Folkesson, Gärdslösa, Anna Steirud, Oskarshamn, och Pauline Fransson, Kalmar, till årets kulturstipendiater.

Tova Folkesson, 36 år, är författare och har med sina tre framgångsrika romaner från Kalmar och Öland - Kalmars jägarinnor, Sund och Ölandssången med sin högst personliga prosa satt Kalmar län på den litterära Sverigekartan på ett sätt som inte inträffat på åtskilliga år.

Tove Folkesson tilldelas belöningsstipendium på 25 000 kronor.

Anna Steirud, 23 år och Pauline Fransson, 27 år får vardera ett arbetsstipendium på 50 000 kronor.

Anna Steirud ska använda stipendiet för musikstudier i England. Hon siktar på en framtid som orkestermusiker, solist och kammarmusiker. Hon var i april 2017 en av fem finalister i Dutch International Flute Competition i Ittervoort, Nederländerna och i maj 2017 genomförde hon en framgångsrik audition för Ulster Orchestra i Nordirland.

Pauline Fransson ska använda stipendiet för att utveckla sitt konstnärskap i Småland och specifikt i Nybro med utgångspunkt i Ateljéhus Pukeberg. Genom inspiration från resor, kontakter och den pågående utbildningen är Paulines målsättning att utveckla sitt eget skapande och även bidra till utvecklingen av Ateljéhus Pukeberg.

Stipendierna kommer att delas ut i anslutning till landstingsfullmäktiges sammanträde i november.

Mer information

Maria Ixcot Nilsson, ordförande, kulturnämnden
070-3­33 68 28

Ingegerd Petersson, vice ordförande, kulturnämnden
070-318 78 38