Ögonsatsning ska minska diabetikerkö

Pressmeddelande 2017-03-01

Med en ny mobil fotoutrustning ska kön till ögonkontrollen för diabetiker vara borta inom ett år.

Med start i Borgholm kommer diabetespatienter att kallas till sin hälsocentral för undersökning av sina ögon istället för att behöva åka till ögonkliniken vid Länssjukhuset i Kalmar. Med nyinköpt utrustning och modern teknik kan ögonbottenfotografering ske på en hälsocentral och bilden sedan skickas digitalt för granskning på kliniken.

Under fyra veckor kommer diabetespatienter att kallas för sin regelbundna kontroll av ögonförändringar till Borgholms hälsocentral. Därefter flyttas utrustningen till en annan av hälsocentralerna i södra länet där undersökningar sker under nästa period av fyra veckor. Hittills är schema lagt för att besöka också Torsås, Emmaboda och Mörbylånga.

- Det här är ett projekt som kommer att gynna alla. I första hand patienterna som slipper långa resor och när möjlighet ges kan fotograferingen kombineras med ordinarie besök hos diabetessköterskan eller sin läkare. För oss på kliniken blir det en möjlighet att utveckla yrkesrollerna och därmed jobba effektivare, säger Inger Engdahl, avdelningschef på ögonkliniken vid länssjukhuset.

På hälsocentralen kommer fotograferingen att ske av en undersköterska och en optiker. På sjukhuset är det sedan en specialistsjuksköterska som granskar bilderna.

Den mobila utrustningen har blivit möjlig genom en donation på 1,1 miljoner kronor som ögonkliniken fick för två år sedan av Karin och Olof Nylins stiftelse. I gåvobrevet uttalade stiftelsen sin vilja att pengarna skulle användas till forskning och utveckling av ögonsjukvården för diabetiker.

Projektet kommer att pågå knappt ett år med syfte att reducera väntetiden på 1,5-2 år som finns i dag.

Fakta

Diabetiker behöver regelbundet få sina ögon undersökta med ögonbottenfotografering. Detta för att ett blodsockervärde som ligger för högt under lång tid kan skada de små blodkärlen i ögats näthinna. Med ögonbottenfotografering kan tidiga förändringar på näthinnan upptäckas. Behandling kan då ges i tid och förhindra att synen försämras. Hur ofta ögonen ska undersökas beror bland annat på hur länge man haft diabetes. Oftast är det ett till tre år mellan undersökningarna.

Mer information

Inger Engdahl, avdelningschef, ögonkliniken, Länssjukhuset i Kalmar
0480-812 56