Varje sekund livsviktig vid stroke

Pressmeddelande 2017-05-08

Vid en stroke är varje sekund livsviktig och inför strokedagen trycker överläkaren Andreas Hurve på vikten av att komma in till sjukvården i tid.

– Det är viktig som anhörig eller civilperson att ringa 112 när man misstänker att någon har drabbats av en stroke. Det är inget man kan vänta med, utan den som drabbas ska in direkt. Hjärnvävnad som inte får något blodflöde dör väldigt fort, säger Andreas Hurve som är överläkare på Länssjukhuset i Kalmar.

Man brukar räkna med att en patient har fyra och en halv timme på sig att påbörja en propplösande behandling eller sex timmar för trombektomi men för varje minut som går dör allt fler hjärnceller. Därför är det viktigt att man kommer under vård snabbt.

– Man har liksom inte sex timmar på sig utan ju kortare tid det tar mellan att man fått sin stroke och blodflödet återställts desto bättre går det för patienten. Stroke är en akut situation där vi dessutom kan rädda patienten från att bli funktionshindrad genom de behandlingar vi har nu för tiden, säger Andreas Hurve.

Strokevården i Kalmar län är välfungerande. Länet har bland de kortaste tiderna från att patienten kommer in till sjukhuset med ambulansen tills att dess att man får propplösande behandling i blodkärlet.

– Där har vi legat bra till i många år. Vi har också väl utarbetade rutiner för hur vi ska jobba med strokepatienter i länet på alla tre sjukhusen. Där har Oskarshamns sjukhus stått ut som ett av de absoluta föredömena i landet var det gäller resultaten, säger Andreas Hurve.

Fakta/AKUT-testet

Så här märker du om du eller någon anhörig drabbats av stroke:

Ansikte

Om ena mungipan hänger när du försöker le – ring 112.

Kroppsdel

Om ena armen faller ned inom tio sekunderna när du försöker hålla dem båda upprätta är risken för att det rör sig om stroke uppenbar.

Uttal

Talsvårigheter är vanliga vid stroke. Be personen som är drabbad att upprepa en enkel mening. Det kan vara den enklaste av meningar, såsom "solen skiner idag". Om personen misslyckas, sluddrar eller inte hittar rätt ord, handlar tillståndet om ett pågående stroke- alternativt TIA-anfall.

Tid

Tiden i AKUT-testet handlar om att agera direkt. Varje sekund räknas om en person drabbas av stroke. Tveka inte att alarmera och ringa efter ambulans via 112.

Mer information

Andreas Hurve, överläkare, Länssjukhuset i Kalmar
0480-814 46